Friday, February 24, 2017

Micelarna voda za čišćenje masnoće i šminke - apsolutna hemija



Učenje hemije nije lako. Ali razumeti je bez učenja, prepričavati je i davati sopstvenu viziju hemijskih fenomena je čudo koje se regularno dešava i u svetu i kod nas. Nema veze. Jednom sam rekao da sam odgledao dosta youtube o letenju i da se osećam dovoljno kompetentnim da upravljam letelicom ili još bolje da budem kardiohirurg. Počeo sam blogovanje s tekstom o konjskom šamponu. Zatim su na red došli sapuni. I slika koju sam napravio da bih objasnio kako sapuni peru.



Šta je u stvari sapunski rastvor? Micelarna voda. Eto koliko je jednostavan pojam micelarne vode. Ali pre dubljeg zavirivanja u tajne profitabilnog proizvoda da vidimo kako naše popularne stranice prikazuju micelarnu vodu. Ili kako pričaju besmislice. Citiram (da ne bih bio plagijator kao neki ...)
Prvi put je upotrebljena u Francuskoj, a radi se o vodi koje nije za ispiranje, ne sadrži sapune, a sadrži micelarne molekule...Micelarne molekule su sagrađene od masnih kiselina koje se dobijaju iz prirodnih šećera, a kad ovu vodu stavite na pamuk, ovi molekuli se aktiviraju štiteći kožu od svih štetnih uticaja i zagađenja. Završen citat. 

Crvena glavica - polarni deo. Žuti štapić nepolarni deo. Crno - prljavština na licu.

Ili Mondo portal. Citiram: micelarna voda sastoji se od micela - posebnih vrsta molekula koji se dobijaju od prirodnih šećera u vodi odgovarajuće pH vrednosti, dakle - onoj koja nije tvrda. Micele privlače i uklanjaju sa lica nečistoće (i one koje su rastvorive u uljima i one koje su rastvorive u vodi) ne isušujući kožu. Završen citat. Razjašnjenje nešto kasnije.

Ovakvih sajtova kod nas ima na desetine. I naravno da nije sve netačno. Ima i blogova s korektnim opisom. Kao što je Kremašica

Da pođemo redom. Šta je stvarno micelarna voda? To je rastvor detergenta. Ne bilo kog, već nekog iz serije onih koji najmanje iritiraju kožu, a prilično su jeftini. Trik uopšte nije u skidanju šminke ili prljavštine s kože rastvaranjem, već u kombinaciji pilinga vlaknima pamučnog tufera i detergenta. Svi korišćeni detergenti su čista sintetika. I u principu nema tu ničeg lošeg. Na kraju krajeva isprobajte micelarnom vodom i s par tufera da operete tanjir. Biće skoro čist, bez ispiranja. E sada da li biste baš jeli iz njega? Ali se poljubac u takav obraz smatra higijenski ispravnim. Čudno.




Ono u čemu se ne slažu reklame i sajtovi glavnih proizvođača su kada se koristi MV i da li se koristi česmenska voda za ispiranje lica. Naravno i oni počinju priču sa...jednom davno u Francuskoj su izmislili micelarnu vodu, pa eto i mi kao ona žaba što je čula potkivača, pa refleksno podigla nogu, krenuli da pravimo istu takvu magičnu vodicu. Zapravo nema magije. Samo hemije. Iako je život uvek između magije i hemije ovde je stvar jasna. MV nije zamena za umivanje, kao što ni Elvita keks nije ručak.



Svaki detergent ima neku graničnu koncentraciju kada se pri rastvaranju njegovi molekuli tako skupe da formiraju sferu (ruku na srce to mi idealizujemo) koja se zove micela. Takva koncentracije se označava kao KRITIČNA. Kritična micelarna koncentracija nam govori da će svaki dalji dodatak detergenta ili bilo koje masnjikave komponente (prljavština, sebum, čađ, šminka) ulaziti u te micele. A onda ih pamuk jednostvno oguli i zalepi za sebe. Da je micelarna voda efikasna sama po sebi, ne bi bilo potrebno natapanje abraziva (ribača - pamučnog tufera) i to ponekad i 3-4 puta, već bi samo kvašenje bilo dovoljno i sva prljavština bi bila skinuta, kao kada perete ruke sapunom.
Najskuplja i navodno najbolja, najblaža...
SastavWATER (AQUA), PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, CUCUMIS SATIVUS (CUCUMBER) FRUIT EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, PROPYLENE GLYCOL, DISODIUM EDTA, CETRIMONIUM BROMIDE.

Voda, smeša polietilenglikolskih derivata kaprilnih i kaprinskih triglicerida (emulgator, omekšivač i premašćivač), ekstrakt krastavca (sećate se žena iz raznih filmskih scena čija su lica presvučena kolutićima krastavaca), ugljeni hidrati - šećeri sledećeg sastava (manitol, ksilitol, ramnoza, fruktoziloligosaharidi -kao u Balansu - humektansi), propilen glikol (humektans), kompleksal koji "omekšava" česmensku vodu, i zvezda proizvoda katjonski detergent i antiseptik - cetilpiridinijum bromid:

Cena mu je oko 250 dolara, za 1 kilogram. Pitanje je koliko ga ima u 200 mL ove vode koja košta oko 15 dolara, pri najboljim cenama na tržištu (za korisnika)? Neka približna računica kaže oko 80 mg u svih 200 mL. Isplati se zar ne? Generalno najskuplja komponenta u šamponima, micelarnim vodama i sličnim proizvodima je dejonizovana voda.

-----------------------
Razjašnjenje
Nikada mi neće biti jasno kako se neko dokopa portala i isprosipaju svoje nebuloze. Od šećera samo mikrob može da napravi masne kiseline. Micelarni molekuli ne postoje. Micela je čestica, baš kako je prikazana na gornjim slikama. Pamuk ne "aktivira" molekule. Tužni tragovi "novinarstva". O stručnosti nema reči.

8 comments:

  1. Predložite prirodnu zamenu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zasto bi trazili prirodnu zamenu za uklanjanje vestackih boja sa lica kad smo vec naneli na lice nesto sto nije prirodno?
      Hemija nije bauk koga se treba uzasavati.
      Same biljke sadrze grupu jedinjenja koji se nazivaju saponozidi i naziv su dobila po hemijskim svojsvima...
      Kljuc je u umerenosti...

      Delete
    2. Ulje ili mleko za skidanje sminke,micelarnu mozete koristiti samo za neku jaku šminku na očima

      Delete
  2. Hvala mnogo na strucnom pojasnjenju ...Treba se na to osvrnuti i sa pozicije srtuke..Bombardovani smo svakodnevno reklamama za kozmeticke proizvode koji su na svaka 3-4 meseca nesto ,,revolucionarno" u podmladjivanju i brisanju tragova vremena tj starenja...kada bi zaista bilo tako ,estetska hirurgija bi odumrla...Srdacan pozdrav! Suncica

    ReplyDelete
  3. A,moze li komentar na "prirodnu"kozmetiku?Veoma korisna informacija.Saljem dalje

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mene bi to zanimalo. Recimo analiza sastava prirodne kozmetike kao što je Yves Rocher ili Alverde

      Delete
  4. Ja koristim Yves Rocher vec godinama.zivim u Svedskoj tako da mi je dostupna.Kozmetika je labaratorijski ispitana i za nju garantuje proizvodjac svojim sertifikatom-da je prirodna.Ne mogu ili necu da vam kazem koliko imam godina li ljudi mi obicno kazu da samoko 40.Imam vise na zalost.E sada da li se ovaj moj komentar uklapa u temu postovanog g-sn Zorana V.-ne znam.Ali mislim da je kozmetika vrhunskog kvaliteta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zasto ste sigurni da je " prirodna"? Ako krema moze da stoji nekoliko meseci tesko da tu nema aditiva i konzervanasa.Sertifikati su samo price na papiru ,a papir trpi sve.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.