Monday, February 20, 2017

Pivo bez glutena jeste ili nije PRAVO pivo?

Pozdrav i ponovna dobrodošlica 

Nekoliko meseci sam se lomio šta da radim sa svojim starim tekstovima koji su blokirani zbog hakovanje stare adrese zoranvujcic.com. Kako ne raspolažem odgovarajućim znanjem da se odbranim, a nisam dobio adekvatnu pomoć i zaštitu od ljudi od kojih sam zakupio domen, odlučio sam se da se vratim blogeru. Moji raniji tekstovi biće ponovo postavljeni i nosiće u zaglavlju reč ARHIVA. U svakom slučaju želim dobrodošlicu svima koji će saznati još poneku činjenicu ili bar dilemu iz sveta hemije.

Pivo, da ili ne?

Pivo je postalo svakodnevnica. Nekada reklamirano kao hrana i lek, sada postaje čest gost u rukama omladinaca. Naročito na stepenicama Hemijskog fakulteta. Pivo je fermentisani napitak poreklom od žitarica.

http://nightlife.24sata.rs/resources/nightlifeImg/2013-08-16/big/43896-dsc-3700.JPG

Gluten (smeša glijadina i glutelina) je proteinski visokoelastični lepak, o kome ću pisati u sledećim tekstovima. Izazivač je neprijatne autoimune bolesti celijakije. Njena trenutna učestalost je 1 : 100 1. Uz celijakiju tu su i neglutenska intolerancija i alergija na pšenicu (2). Od 100 ljudi bar 1 će imati značajne zdrvstvene probleme. Leče se apstinencijom od glutena, što generalno znači od pšenice, ovsa, ječma, raži, spelte i tritikalea. Lako je da se izbegnu testa, paste i pekarski proizvodi iz ishrane. Problemi nastaju kada se umešaju aditivi koji se prave od ovih sirovina. A svaki od aditiva (boje, zaslaćivači, fermenisani proizvodi) može da bude kontaminiran glutenom, tripsin inhibitorom ili oligosaharidima koji dopinose da onih 7% populacije imaju probleme. Pri tome mnogi svesni ili nesvesni svojih zdravstvenih problema i njihovih izazivača konzumiraju pivo.



No pre toga nešto o pomodarima. Reče Novak da je svoje vrhunske rezultate počeo da ostvaruje kada je otkrio ovaj problem i kada je počeo adekvatno da se hrani, problem je nestao. Nažalost sada su neki drugi problemi nastali, ali o tome nije reč. Reč je o tome da se povela hajka protiv žitarica i da su predvodnici veoma često izuzetno neobavešteni. Tvrde kako raž ili spelta nemaju glutena. Ako 1% populacije ima problem, to nije razlog za alarm. Recimo mnogo više ljudi umire od raka uzrokovanog pušenjem, udisanjem smoga, pijenjem gradske ili seoske vode, pa ništa. Razlog za odbacivanje žitarica ne postoji ako nemate problem. Naprotiv. Uz to žitarice su visokovredni izvori biljnih vlakana, npr. patentiranih Super vlakana.

Kako se pravi pivo? Ostavićemo osnovnu priču za neke druge tekstove. Ovde je akcenat na pivu bez glutena. Kako se to postiže i da li je ta tečnost pivo? Relativno jednostavno ako se za sirovine uzmu proso, kukuruz, krompir, sorgum, pirinač ili neka druga skrobna ili šećerna sirovina. Iz biljnih sirovina u kojima nema glutena, lako je napraviti bezglutensko pivo. Po nekima to nije pravo pivo, a tu i tamo se pojave blogeri koji pronađu i ukusna bezlutenska piva, koja imaju drugačiju aromu, čak i voćne dodatke, ali,,,ljubav prema pivu pobeđuje.

Niskoglutenska piva su posebno tehnološki pravljena piva koja imaju manje od 20 ppm glutena u pivu (ppm je jedan od milion). Takva piva su zapravo značajnija u hemijskom smislu, jer se koriste iste sirovine (prebogate glutenima) kao i za klasična piva, ali se biotehnološkim postupcima smanjuje nivo glutena na podnošljivu količinu, ako se ne pretera u konzumiranju.



Dakle pivo nije hrana, nije lek, nije bogato B vitaminima, ima vrsta s dosta kukuruza u sebi, koriste se GMO enzimi bez izuzetka, imaju gluten, mogu da izazovu pijanstvo i od njega može da se umre.


Pa ipak nepošteno bi bilo odabrati set loših osobina, loš izbor sirovina i koristiti svakog stotog stanovnika kao argument da pivo ne treba piti. Zašto da ne? Pivo se pije više od vina i možda je i zdravije od vina, a sigurno je zdravije od fante, koka kole i ostalog gaziranog bućkuriša. Jedino što je potrebno, i što je svrha ovog teksta, je da ako imate problema s netolerancijom na gluten ili alergiju na pšenicu da ne pijete pivo koje nije ili bezglutensko ili bar sa redukovanim sadržajem glutena. I naravno da ako ste na sve tolerantni i uživate u pivu da ne preterujete. Opet, ako preterate nemoje da vozite. 

Pivo ima i dobrih osobina rekoše mi neke pivopije. Sačekaću vaše komentare, pa da ih razmotrimo, uz priču o tome kako se pravi pravo pivo i da li bi pivo moglo da bude i hrana i lek, a ne samo razblaženi antidepresivik.

1 comment:

  1. Gde ima piva, za mene je gotiva!
    Džaba doktori, džaba medicina, tučem pivo mesto aspirina.
    Nikada nije previše hladno da se popije pivo.
    Bez dobrog piva nema ni dobrog druženja.
    Pivo je piće koje voli svako biće.
    Mozak mi trokira kad mi žena do piva put blokira.
    Uvek smo vre4dni jer pijemo pivo kad smo žedni.
    Nije bitno da li žena zna da šije, bitno je da zna pivo da pije.
    Ništa ne može zameniti sunce i pivo..

    Ima tu još mnogo dobrih osobina piva. Potražite ih na fejsbuk stranici pivo i drugari. Odatle sam "pozajmio" ove navode..

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.